July 8, 2022
Peder Tellefsdal

Blir hydrogen et viktig drivstoff for fremtidens båtliv?

De første hurtigladerne for elbåter er plassert ut langs kysten. Men med utvikling av brenselceller til fritidsbåter og arbeidsbåter kan muligheten for å fylle hydrogen langs kysten være like sentralt.

Blir hydrogen et viktig drivstoff for fremtidens båtliv?

Fyllestasjoner for hydrogen i havna? 

Hydrogen er utpekt av regjeringen som et satsingsområde fremover. 

Mens selskaper som Eviny/Plug, Skagerak Energi og Supercharge har snakket om etablering av hurtigladere langs kysten, har det foreløpig ikke vært snakket like mye om fyllestasjoner for hydrogen til mindre båter, enten det er fritidsbåter eller arbeidsbåter. 

Vil bygge fyllestasjoner fra Kristiansand til Oslo

I juni lanserte imidlertid selskapet Hynion en utbyggingsplan for en hydrogenstasjon-infrastruktur fra Kristiansand til Oslo. De er nå i gang med å sjekke interesse hos havnemyndigheter på strategiske lokasjoner langs kysten. Prosjektet er et svar på et flertallsvedtak i Stortinget fra mai i år, der regjeringen bes utrede hvordan markedet, eventuelt i samspill med statlige myndigheter, kan “utvikle et landsdekkende nettverk av fyllestasjoner og knutepunkter for hydrogen”. 

Hynions prosjekt "Vannliljen"

Hynion satser på å få lønnsomhet i prosjektet ved å kombinere hydrogenstasjoner slik at de forsyner både kjøretøy på veien og båter. 

Hynion har allerede innledet et samarbeid med den norske båtprodusenten Hyrex (se modellen Hyrex 28 på bildet øverst i artikkelen) om å utvikle en flytende hydrogenstasjon for å forsyne Hyrex sin nye fritidsbåt med hydrogen.  

Utviklingen skyter fart

Fredag 2.juli åpnet Everfuel sin første hydrogenstasjon i Norge på Hvam. Neste stasjon vil være gjenåpningen av hydrogenstasjonen i Åsane, noe som gjør at man på nytt kan kjøre hydrogenbil på Vestlandet.

Enova tilbyr nå investeringsstøtte til prosjekter som skal produsere hydrogen fra fornybar kraft til bruk i maritim transport.

Sjekk gjerne ut podcastepisode med Hyrex som snart legges ut på Lydlos.no  

November 28, 2023
Reisebrev fra Gjerstad

Reisebrev fra Gjerstad

I tradisjonsrike industrilokaler i Gjerstad utvikler Green Waves elektriske løsninger for fremtidens båtliv.

Vi tenderer ofte til å tenke at vi er så veldig gode til det grønne skiftet her oppe i nord, men sannheten er kanskje ikke alltid slik vi blir fortalt.

To be enthusiastic about the green future, we need to visualize the future as better than what we have today. This should be reflected in the marketing of green products and green services.